Ο πλούτος της Πάρου

Η Πάρος είναι από τα εύφορα νησιά των Κυκλάδων. Ως γνωστόν από την αρχαιότητα, παράγει κρασί, λάδι, δημητριακά και φρούτα. Ιδιαίτερα η αμπελουργία, τα τελευταία χρόνια γνωρίζει νέα άνθηση και τα επώνυμα παριανά κρασιά που εμφιαλώνονται στα σύγχρονα οινοποιεία του νησιού, είναι φημισμένα σε όλο τον κόσμο. Οι Παριανοί εκτός από την γεωργία ασχολούνται με την αλιεία και την κτηνοτροφία. Σήμερα ο τουρισμός έχει αλλάξει τον τρόπο ζωής των ανθρώπων της Πάρου αλλά δεν τους απομάκρυνε από τις παραδοσιακές ασχολίες τους. Η ελιά και το αμπέλι εξακολουθούν να δίνουν τον καρπό τους, το ψάρι μοσχοβολάει στο παριανό τραπέζι και το ντόπιο τυρί είναι μία γαστρονομική εμπειρία.

Το κλίμα της Πάρου είναι εύκρατο, νησιωτικό. Οι χειμώνες είναι ήπιοι με λίγες βροχές. Κύριο χαρακτηριστικό του καλοκαιριού είναι οι ετήσιοι άνεμοι (μελτέμια) που φυσάνε κατά την διάρκεια της ημέρας με ένταση που φτάνει τα (5 – 7) Beaufort

Το υπέδαφος της Πάρου αποτελείται κυρίως από γρανίτες με ασβεστολιθικές νησίδες (μάρμαρα). Το μάρμαρο της Πάρου, ο περίφημος λυχνίτης, ήταν περιζήτητο υλικό στην αρχαιότητα εξ αιτίας της ιδιότητάς  του να αιχμαλωτίζει το φως μέσα στο λευκό του χρώμα και ταξίδεψε με τα πρώτα πλοία σε όλες τις στεριές που βρέχονται από το Αιγαίο. Διάσημοι γλύπτες της αρχαιότητας του έδωσαν μορφή και απετέλεσε κύρια πηγή πλούτου για το νησί σε όλες τις περιόδους της ιστορίας.

Η Πάρος κατοικήθηκε ήδη από την 4η χιλιετία π.χ. και γνώρισε περιόδους μεγάλης οικονομικής και καλλιτεχνικής ακμής αλλά και περιόδους λεηλασιών, έντονης βίας, παρακμής και αφάνειας.

Σήμερα η Πάρος αποτελεί  δημοφιλή τόπο διακοπών, έχει αξιόλογη τουριστική ανάπτυξη και προσφέρει όλες τις υπηρεσίες που είναι απαραίτητες στον σύγχρονο ταξιδιώτη. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Παροικία, στη δυτική ακτή, μία κοσμοπολίτικη κυκλαδίτικη πολιτεία. Δεύτερη σε μέγεθος  η Νάουσα, το κοσμικό ψαροχώρι, ένα από τα πιο όμορφα λιμανακια στο Αιγαιο.Πολυ σημαντικα για την Παρο είναι και τα  ολοζώντανα, γραφικά χωριά της. Τα μεγαλύτερα χωριά είναι οι Λεύκες, τα Μάρμαρα, ο Πρόδρομος, ο Κώστος, η Μάρπησσα, το Πίσω Λιβάδι, ο Δρυός, η Αγκαιριά  και η Αλυκή. Θεματοφύλακες της ιστορίας της Πάρου είναι τα διάσπαρτα ερειπωμένα από τον χρόνο κτίρια (ιερά του Δωδεκάθεου, εκκλησίες των πρώτων χριστιανικών χρόνων, μοναστήρια με οχυρωματική μορφή) που θαυμάζει ο επισκέπτης σε κάθε του βήμα. Όμως η πραγματική ομορφιά της Πάρου είναι αυτή που συναντά στη  ψυχή των ανθρώπων της. Άνθρωποι  απλοί, δημιουργικοί, ζεστοί, φιλόξενοι, με έμφυτο τον σεβασμό και την αγάπη για τον συνάνθρωπό τους.